Tips voor een koel huis
Zo houd je je huis koel op warme dagen
Ons klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds meer te maken met extreem warme dagen. Op dit soort dagen wordt het ook warmer in huis. Huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Dat is fijn in de winter, maar in de zomer blijft de warmte langer in huis. Hieronder lees je wat je kunt doen om je huis zo koel mogelijk te houden. En je leest wat wij doen. Heb je na het lezen vragen? Neem dan gerust contact met ons op.
Dit kun jij doen om je huis koel te houden
- Sluit overdag gordijnen. Heb je een zonnescherm of screens? Doe deze dan omlaag. Zo houd je de warmte buiten.
- Houd ramen en deuren overdag dicht als het buiten warmer is dan binnen. Dit geldt ook voor ventilatieroosters. Dit voorkomt dat warme lucht binnen komt.
- Zet ’s avonds, ’s nachts of ‘s ochtends alle ramen tegen elkaar open. Dan is het buiten namelijk koeler dan binnen. En vergeet de tussendeuren en de voordeur niet. Zo waait het lekker door in huis.
- Zet een ventilator aan. En zet er eventueel een fles met bevroren water of bak met ijsblokjes voor. Dit zorgt meteen voor frisse en koele lucht. Zo heb je je eigen goedkope en energiezuinige airco.
- Zorg voor meer planten in je tuin of op je balkon. Planten zorgen voor verkoeling, tegels houden warmte juist langer vast. Kijk voor tuintips op www.steenbreek.nl.
- Zorg voor schaduw voor je raam en in je tuin door bomen en struiken. Bomen en struiken houden warmte tegen. Vraag het tuincentrum om tips en advies.
Dit doen wij
Door de steeds warmere zomers, moeten wij ook rekening houden met de warmte in onze woningen. Dat doen we bij het bouwen van nieuwe woningen. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor voldoende mogelijkheden om de woning goed te luchten. En we zorgen dat bewoners zelf makkelijk zonneschermen, screens en airco’s kunnen plaatsen.
Voor bestaande woningen is het wat lastiger. Daarom houden we bij onderhoud en andere werkzaamheden zoveel mogelijk rekening met het voorkomen van warmte in de woningen. Dat doen we onder andere door goed te isoleren en een goed ventilatiesysteem aan te brengen.
Wil je een zonnescherm, screen of airco plaatsen? Vraag dan altijd toestemming
We vinden het namelijk belangrijk dat deze goed geplaatst worden en op de beste plek, bijvoorbeeld aan de zuidkant of westkant. Het zonnescherm of een screen moet de zonnestralen namelijk wel goed tegenhouden. En we geven je graag meer tips en advies. Neem daarom altijd contact met ons op. Hier lees je meer over zelf je huis veranderen.
Woon je in een gebouw met een Vereniging van Eigenaren? Dan zijn er meestal andere regels
Controleer daarom altijd het huishoudelijk reglement van je woongebouw. Heb je deze niet of heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Peter Rehman via 024 – 382 01 00 of het contactformulier.
Heb je alle tips toegepast en vind je dat de temperatuur in je huis te hoog blijft? Dan adviseren we je een logboek bij te houden
Met een logboek, bijvoorbeeld een schrift, toon je zelf aan dat het ondanks alle maatregelen te warm blijft in je huis. Is het minimaal 300 uur per jaar warmer dan 26,5 graden Celsius in huis terwijl de temperatuur buiten minstens 6 graden lager is? Dan is er sprake van een 'gebrek' aan je huis.
Deze informatie staat in je logboek:
In je logboek noteer je de datum, tijd en temperatuur. De temperatuur in huis kun je aflezen op de kamerthermostaat. Hier staat vaak ook een datum bij. Maak foto's van de kamerthermostaat en zorg dat de temperatuur én de datum zichtbaar zijn. Vermeld ook wat de buitentemperatuur is. De tips en maatregelen die je hebt getroffen, horen ook in het logboek.
Op de website van de Woonbond lees je hoe je het logboek bijhoudt. Heb je hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op.
Een onafhankelijke bureau beoordeelt je logboek en laat ons de uitkomst weten
Zo is er een objectieve beoordeling van de warmte in je huis. Mail je logboek naar info@woonwaarts.nl. Je krijgt van ons een bevestiging waarin staat wat we gaan doen en wanneer je de uitkomst krijgt.
Als het onafhankelijke bureau jouw huis als té warm beoordeelt, gaan we op zoek naar een passende oplossing.