Prestatieafspraken gemeenten

Elk jaar maken we afspraken met de gemeenten Beuningen, Druten en Nijmegen en de lokale huurdersorganisaties Huurdersbelangen Beuningen en Druten en HuurdersBelangNijmegen. Deze afspraken gaan over de prestaties die we samen gaan leveren. De gemeentelijke Woonvisie is het uitgangspunt voor de afspraken. Voor 1 juli geven we aan hoe wij bij kunnen dragen aan het oplossen van de woonproblemen die er binnen de gemeente zijn. Daarna gaan we met elkaar in gesprek om te komen tot de concrete prestatieafspraken. Met de gemeenten Beuningen en Druten willen we in 2024 voor het eerst afspraken voor meerdere jaren maken. En in 2024 actualiseren we onze afspraken met de gemeente Nijmegen.

Hieronder lees je per gemeente de belangrijkste afspraken voor 2024. Rechts op deze pagina bekijk je de volledige afspraken per gemeente.

Doorstroming in Beuningen

We willen de komende jaren 318 nieuwe woningen in de gemeente bouwen. Voor 69 woningen zijn de plannen al heel concreet. Voor de andere woningen zijn de plannen nog erg nieuw en niet concreet. Ook zoeken we samen met de gemeente naar geschikte locaties om ongeveer 50 flexwoningen te bouwen.

Maar alleen bouwen is niet genoeg. We willen ook meer verhuisbewegingen op gang brengen door bij de verhuur van woningen voorrang te geven. De verhuur van de 16 nieuwe appartementen in Weurt is hier een goed voorbeeld van. Onze verhuiscoach helpt bewoners om naar een beter passende woning te verhuizen.

Ook in Druten extra woningen en doorstroming

In de gemeente Druten willen we tot 2030 bijna 300 woningen bouwen. Concrete nieuwbouwplannen zijn onder andere  Hemelrijk, Portier en het Introgebouw.

Om snel extra woningen te realiseren, willen we ook in de gemeente Druten ongeveer 50 flexwoningen plaatsen. Samen met de gemeente zoeken we naar een geschikte locatie hiervoor. Deze woningen zijn vooral bedoeld voor starters en mensen die snel een woning nodig hebben, zoals mensen met een verblijfsvergunning. En ook in de gemeente Druten willen we meer verhuisbewegingen op gang brengen. Daarom kijken we samen met de gemeente of onze verhuiscoach ook in Druten bewoners kan helpen.

Gemeentelijke samenwerkingsagenda in Nijmegen

In Nijmegen werken gemeente, verschillende Nijmeegse corporaties en de lokale huurdersorganisaties samen op basis van een gemeentelijke samenwerkingsagenda. Deze agenda geldt voor meerdere jaren. De corporaties en de gemeente zijn goed op weg om de afgesproken doelstellingen op het gebied van nieuwbouw, soorten woningen en verduurzaming te halen. In 2024 zetten de Nijmeegse corporaties en de gemeente de doorstroommakelaar van de provincie zelf door. Net als de verhuiscoach, helpt de doorstroommakelaar bewoners bij het zoeken naar een beter passende woning.

In Nijmegen bouwen we in 2024 in totaal 134 nieuwe woningen, waarvan 57 in de nieuwe stadsbuurt NDW21 met kansen voor starters. Ook een deel van de 24 nieuwe woningen in de Molukkenstraat is voor starters. Daarnaast bouwen we in Lankforst een nieuw woongebouw met ook middeldure huurwoningen. Ook leveren we 10 nieuwe woningen op in de Ahornstraat. Hiermee ronden we de vernieuwing van de Bomenbuurt in Nijmegen-Oost af. En dit jaar is er ook aandacht voor wonen met zorg. In de Vlierestraat bouwen we 36 zorgappartementen.

Beperkte verhoging huur en na 2026 geen woningen met E, F en G label

Om de huren betaalbaar te houden, worden ook in 2024 en 2025 de huren gematigd verhoogd. We laten de koppeling met de inflatie los. In plaats daarvan maken we een koppeling met de CAO-loonontwikkeling. Concreet betekent dit dat het bedrag van alle huren van zelfstandige sociale huurwoningen bij elkaar (de huursom), niet meer stijgt dan het percentage van de loonstijging binnen de CAO min 0,5 procentpunt. Hierdoor stijgen de huren minder hard dan de lonen. Het maximale percentage voor 2024 is nog niet bekend.

Samen met het verduurzamen van woningen, dragen we zo maximaal bij aan betaalbare woonlasten. Uiterlijk in 2026 verhuren we geen woningen meer met een E, F, of G label. En ons doel is om in 2030 gemiddeld label A te hebben en minimaal label C. Gemeentelijke monumenten, provinciale monumenten, Rijksmonumenten en woningen die voor sloop zijn aangemeld vallen buiten deze afspraak. Ook geldt het voorbehoud van instemming van 70% van de huurders en instemming van de eventuele VvE.