Tips bij ongedierte

Veel ongedierte komt op voedsel af. Zorg dus dat je eten goed opbergt en regelmatig schoonmaakt. En zet je vuilniszakken niet te vroeg aan de straat. Het helpt ook om naden en kieren in huis dicht te maken. Maar blijf natuurlijk wel goed ventileren. Gelukkig kun je veel zelf doen om ongedierte te voorkomen of te bestrijden. Op de website van Dar lees je precies wat de juiste aanpak is voor de bestrijding van muizen, ratten, wespen en andere ongedierte. En meestal kun je bestrijden zónder gif. Hieronder lees je wat je zelf doet, wat wij doen en wat anderen kunnen doen.

Dit ongedierte bestrijd je zelf

  • Muizen, duiven, zilvervisjes en papiervisjes.
  • Wespen(nesten) als deze in je eigen ruimte, bijvoorbeeld op je balkon, zitten.

Dit ongedierte bestrijden wij

Houtworm, boktor, faraomieren en kakkerlakken. Zowel in de eigen woning als in de algemene ruimte van je woongebouw.
Wespen(nesten) als deze in de algemene ruimte van je woongebouw zitten. En soms ook op het dak van een woongebouw.

Deze ongedierte bestrijden anderen

  • Ratten: Dit doet je gemeente. Ratten komen vaak een huis binnen als het riool kapot is. Neem contact op met je gemeente.
  • Bijennesten of -zwermen: Dit doen imkers. Je gaat zelf op zoek naar een imker. Kijk hiervoor op de website van de Nederlandse Bijenhouders.

Vleermuizen en marters zijn beschermd

Deze dieren mag je dus niet vangen. Marters mag je wel wegjagen met bijvoorbeeld een ultrasoon geluid. Hiervoor kun je kastjes kopen.

Bouwkundige problemen en schade lossen wij op. Bijvoorbeeld gaten in het dakbeschot waar een marter door naar binnen kan komen. Of de schade die een marter veroorzaakte.

Meer tips? Kijk op de website van de Dar

Op de website van de Dar lees je veel tips om ongedierte te voorkomen en te bestrijden. Twijfel je over wie verantwoordelijk is voor de bestrijding? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of 024 - 382 01 00.

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van ongedierte in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Ongedierte is voor jezelf om te bestrijden. Dit staat ook zo in het Besluit kleine herstellingen. Een aantal ongedierte bestrijden wij wel.

Zijn er ongedierte die jullie wel bestrijden?

Algemeen

Wij bestrijden houtworm, boktor, faraomieren en kakkerlakken.

Bestrijden jullie ook ratten?

Algemeen

Nee, wij bestrijden geen ratten. Als je last hebt van ratten kun je contact opnemen met je gemeente. Wel repareren we een kapot riool of dichten we gaten waar ze eventueel door naar binnen komen.

Voor deze reparatie kun je een verzoek indienen via .

Ik heb last van muizen in mijn woning. Ben ik zelf verantwoordelijk voor het oplossen hiervan?

Algemeen

Ja, je bent zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van muizen.

Ik heb een wespennest in of aan mijn woning. Waar meld ik dat?

Algemeen

Het bestrijden van wespen en het verwijderen van een wespennest is voor bewoners zelf. Dit geldt ook voor bewoners van een meergezinswoning. Denk hierbij aan portiekwoningen of een appartementencomplex. Alleen als een wespennest zich in een algemene ruimte bevindt in een meergezinswoning geeft Woonwaarts opdracht om deze te laten verwijden.

Ik heb last van mieren in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

Mieren moet je zelf bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld lokdoosjes kopen en bewaar je (zoete) eten in goed afgesloten voorraadcontainers. Draai ook de deksels van je potten goed dicht. Een uitzondering hierop zijn Faraomieren. Deze worden door Woonwaarts bestreden. Neem hiervoor contact op via contactformulier of via 024-3820100.

Wat kan ik doen aan zilvervisjes in mijn woning?

Algemeen

Een zilvervisje is een kruipend, zilverachtig glanzend insect.

Zilvervisjes komen vaak voor in vochtige en goed geïsoleerde woningen. Ook komen zilvervisjes af op kranten en tijdschriften. De bestrijding van zilvervisjes moet je zelf regelen.

Je kunt ze bestrijden door lokaas te gebruiken. Er zijn verschillende middelen te koop bij het tuincentrum en de bouwmarkt. De woning goed ventileren helpt ook bij het voorkomen van zilvervisjes.

Wat kan ik doen als ik last heb van bijen?

Algemeen

Je zult hier zelf iets aan moeten doen. Je kan op zoek gaan naar een imker. Die kan een bijennest of -zwerm voor je weghalen. Kijk op www.bijenhouders.nl voor een lijst met imkers die kunnen helpen.