Een brandveilig huis

De veiligheid van bewoners is voor Woonwaarts heel belangrijk. Je vindt hier belangrijke informatie over de brandveiligheid in en om je woning. Bij een brand kunnen de gevolgen snel ernstig zijn. Een kleine brand kan binnen enkele minuten uitgroeien tot een grote brand met veel rook en hoge temperaturen. Het grootste gevaar komt van de rook, omdat het moeilijk is om doorheen te kijken en een veilige uitweg te vinden. Gelukkig zijn de meeste branden in huis te voorkomen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je veilig woont!

Wat doen wij voor jou?

Een brand in je woning wil je natuurlijk niet. Toch kan het gebeuren. Wij vertellen je wat je zelf kunt doen en hoe we helpen om brand te voorkomen.

Voldoen aan brandveiligheidseisen

Onze corporatie draagt zorg voor de brandveiligheid van onze woningen en zorgt ervoor dat ze voldoen aan de wettelijke eisen. Door het nemen van gepaste maatregelen voorkomen we dat brand zich gemakkelijk tussen woningen verspreidt.

Tijdens onderhoudscontroles kijken we altijd of de constructie nog voldoet aan de brandveiligheidseisen. Zo niet, dan voeren we de benodigde aanpassingen door.

Veilige en vrije vluchtroutes

Wij zorgen ervoor dat de vluchtroutes in onze complexen altijd veilig zijn. Onze wijk- en complexbeheerders controleren regelmatig of deze routes vrij zijn van obstakels. Het komt helaas voor dat huurders spullen in de gang of centrale hal plaatsen. Deze kunnen brandbaar zijn of de vluchtweg blokkeren.

Wanneer we obstakels tegenkomen, zoals scootmobielen, fietsen, bloempotten of kastjes, verplaatsen we deze om de doorgang vrij te houden. Dit is misschien niet altijd leuk, maar het is essentieel voor de veiligheid bij brand.

Rookmelders in elke woning

Sinds 1 juli 2022 moeten alle woningen in Nederland op elke verdieping voorzien zijn van een rookmelder. Daarom hebben we in al onze woningen rookmelders geplaatst. Rookmelders die al aanwezig waren, hebben we gecontroleerd en indien nodig vervangen door nieuwe.

Het plaatsen en onderhouden van de rookmelder(s) is geheel gratis voor huurders.

Brand voorkomen

Het voorkomen van brand is belangrijk. Het begint met het nemen van maatregelen en het letten op dingen die brand kunnen veroorzaken. Door hier goed en op tijd aandacht aan te besteden, kun je veel problemen voorkomen. De overheid heeft wetten en regels opgesteld voor brandveiligheid. We zijn als woningcorporatie niet alleen verplicht deze regels te volgen, maar vinden het ook erg belangrijk om te zorgen voor een brandveilig (t)huis voor jou en je medebewoners.

Vluchtroutes vrijhouden

Vanaf 2024 zijn vanuit de overheid de regels voor brandveiligheid strenger geworden. Deze regels zeggen dat alle doorgangen en trappen (vluchtroutes) in jouw woongebouw altijd vrij moeten zijn van spullen. Dit betekent dat er minstens 0,85 meter ruimte zonder voorwerpen moet zijn in alle doorgangen vanaf jouw voordeur tot aan de buitendeuren van het gebouw. Dit geldt ook voor de galerijen.

Is de doorgang smaller dan 0,85 meter? Dan mag er helemaal niets in staan. Dit zorgt ervoor dat je altijd snel en veilig kunt wegkomen als er brand is. Ook zorgt dit ervoor dat de hulpdiensten alle woningen kunnen bereiken.

Als er meer dan 0,85 meter ruimte is, mogen de volgende onbrandbare dingen wel in de doorgang staan:

  • Meubels van metaal, steen of glas.
  • Decoraties op de grond van metaal, steen of glas die niet groter zijn dan 0,5 m².
  • Een foto, schilderij of andere afbeelding van maximaal 0,5 m² bij de ingang van een woning.
  • Een deurmat van maximaal 0,5 m² bij de voordeur.

Welke spullen mogen niet in de vluchtroute staan?

  • Meubels en decoraties die brandbaar zijn
  • Elektrische voertuigen zoals scootmobielen en e-bikes
  • Huisvuil, grofvuil, oud papier, of kratten

Controleer of je iets in de vluchtroute (gang of algemene hal) hebt staan. Als je niks hebt staan, hoef je niks te doen. Staat er wel iets? Controleer dan of het is toegestaan. Twijfel je? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag.

Regelmatige controles

We voeren regelmatig controles uit om te zorgen dat het woongebouw veilig blijft. Tijdens deze controles kunnen we spullen tegenkomen die zorgen voor een onveilige situatie. Als we iets vinden, plakken we er een waarschuwingssticker op met het aantal dagen dat je hebt om het weg te halen.

Wat gebeurt er als je het niet weghaalt?

  • Controle: twee weken nadat we de sticker hebben geplakt, komen we terug om te kijken of het voorwerp is verwijderd. Als het weg is, dan ondernemen we verder geen actie.
  • Inbeslagname: als het voorwerp er nog steeds staat, dan nemen we het in beslag. Je krijgt van ons een bericht over hoe je het kunt ophalen. Voor het weghalen, vervoeren en opslaan worden kosten gemaakt. Houd hier rekening mee.
  • Donatie of verwijdering: als je het voorwerp niet binnen drie maanden ophaalt, doneren we het aan een goed doel of we vernietigen het. Zorg dus dat je het op tijd ophaalt.

Jouw medewerking is belangrijk voor een veilige woonomgeving. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig voelt. Heb je vragen of twijfel je over iets in de vluchtroutes? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Rookmelders

De meeste slachtoffers bij een brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders in woningen geven meer tijd om te vluchten. Hierdoor is er minder risico op (dodelijke) slachtoffers onder bewoners. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in alle woningen rookmelders te hebben. Uit onderzoek blijkt dat door deze nieuwe wet wel 42% minder dodelijke slachtoffers van een woningbrand! Door deze wijziging van de wet plaatsten wij in de afgelopen jaren in ongeveer 6000 woningen rookmelders.

Rookmelders in je huis zorgen voor meer tijd om te vluchten bij brand

Ze zijn er voor je eigen veiligheid. Bij brand kijkt je verzekering altijd of er rookmelders aanwezig zijn. Het is dus in je eigen belang deze te laten plaatsen. Als verhuurder zijn wij verplicht deze rookmelders op te hangen in onze woningen. Jij, als huurder, bent verplicht medewerking te verlenen aan het plaatsen hiervan (zie BW boek 7, artikel 220, lid 1).

Dit is wat wij doen

  • We hangen de rookmelders in de gang, op de overloop en op zolder (vluchtroutes). Zo kan je veilig weg bij rook of brand. De CO-melder plaatsen we in de buurt van je cv-ketel.
  • De rookmelders en de CO-melder zijn aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat als er 1 rookmelder afgaat, de andere rookmelders in je huis ook af gaan. Zo ben je eerder gewaarschuwd!
  • De batterij gaat 10 jaar mee. Wij zorgen elke 10 jaar voor vervanging.

Dit is wat jij zelf kunt doen

Dit kun je zelf doen om je huis nóg brandveiliger te maken:

  • Test regelmatig de rookmelder en de CO-melder. Dit doe je door de testknop in te drukken.
  • Houd de rookmelder en CO-melder vrij van stof.
  • Zet de computer en de tv altijd helemaal uit.
  • Zorg voor een schone filter in de wasdroger.
  • Sluit geen stekkerdozen op elkaar aan. Dan worden ze te warm en kunnen kortsluiting veroorzaken. Daardoor kan brand ontstaan.
  • Laad de accu van telefoons, laptops, tablets én scootmobielen altijd overdag op.
  • Zorg dat lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen liggen.
  • Zet geen kaarsen in de buurt van brandbaar materiaal zoals gordijnen.
  • Zet geen brandbare materialen in de buurt van de cv-ketel.
  • Wees voorzichtig met licht ontvlambare materialen, zoals benzine of spiritus.
  • Houd de afzuigkap schoon van vetten.
  • Zorg voor blusmiddelen zoals een branddeken.
  • Zorg voor een goede vluchtroute die vrij is van obstakels.

Veelgestelde vragen over brandveiligheid

We hebben een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen over brandveiligheid in jouw woning, woongebouw en omgeving. Klik op een van de vragen om het antwoord te lezen.

Wat is een vluchtroute?

Een vluchtroute is de weg die je volgt om veilig buiten te komen als er brand is. Denk bijvoorbeeld aan een gang, een algemene hal of galerij. Deze weg (of route) begint vanaf waar je bent en eindigt op een veilige plek buiten. Als er maar één vluchtroute is, moet deze de hele weg veilig en vrij zijn, zodat je snel kunt ontsnappen.

Waarom zijn er strenge(re) regels voor brandveiligheid?

Er zijn strenge(re) regels voor brandveiligheid, omdat er elk jaar branden in woningen ontstaan. Het belangrijkste doel is jouw veiligheid. In de afgelopen jaren zijn er branden geweest in woongebouwen, soms met dodelijke slachtoffers. De regels van de overheid zijn daarom bedoeld om:

  1. de kans op brand kleiner te maken,
  2. de schade bij brand te verminderen, en
  3. om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan vluchten.

Mag ik een vuilniszak in de galerij zetten?

Dat mag helaas niet. De galerijen moeten altijd vrij blijven van brandbare materialen. Ook al breng je de vuilniszak na een korte tijd naar buiten.

Wat zijn brandbare materialen?

Dit zijn materialen die snel vlam vatten. Denk bijvoorbeeld aan stof, hout, kussens, plastic en schoenen.

Wat zijn niet-brandbare materialen?

Dat zijn materialen die minder snel in brand gaan. Denk hierbij aan metaal, steen of glas.

Voor wie gelden de (nieuwe) regels over brandveilgheid?

Deze regels gelden voor iedereen die in een woongebouw in Nederland woont. Woon je in een appartement? Dan gelden de regels voor jou en al je buren in hetzelfde gebouw.

Mijn buren houden de vluchtroute niet vrij. Kan Woonwaarts hiervoor komen?

Probeer eerst met jouw eigen buren in gesprek te gaan. Komen jullie er samen niet uit? Neem dan contact met ons op. We kijken dan samen naar een oplossing.

Mijn galerij of gang is breder dan 0,85 meter. Mag ik in de overige ruimte iets neerzetten?

Er moet altijd minimaal 85 cm (0,85 meter) vrije ruimte zijn en blijven in de doorgang. Is jouw galerij of gang breder? Dan mogen er alleen spullen staan die van niet-brandbaar materiaal zijn. Denk hierbij aan voorwerpen van steen, metaal of glas.

Let op! Zorg er altijd voor dat er in de doorgang minimaal 85 cm aan vrije ruimte overblijft. Is dat niet zo, dan halen vragen we je het voorwerp te verwijderen.