Samenwonen

Je kan iemand in laten wonen zonder dat deze medehuurder wordt. Dit kan zijn wanneer je voor het eerst met iemand gaat samenwonen of je wilt een goede vriend of kennis bij je in laten worden. Het is wel belangrijk dit bij ons te melden. Er gelden wel een aantal regels die van belang zijn: De woning is groot genoeg voor het aantal mensen dat in de woning woont. Wil je weten wat we hiermee bedoelen? Vraag dat dan bij ons na. Je hebt de huur altijd op tijd betaald. Er is geen woonfraude of overlast op het adres bekend. Je blijft zelf in de woning wonen. Je bent verantwoordelijk en aansprakelijk voor de medebewoner(s), Een medebewoner heeft geen recht op de woning. Als je gaat verhuizen, verlaat de medebewoner ook de woning.Stuur ons een aanvraag met: De naam en adresgegevens van de persoon die bij je komt inwonen. De geboortedatum van de persoon die bij je komt inwonen. Een korte beschrijving waarom iemand bij jou komt inwonen. Goed om te weten: een aanvraag voor inwoning kan nadelige gevolgen hebben op de inkomenstoeslagen, uitkeringen, gemeentelijke belastingen en mogelijk meer. Geef dit dus ook altijd door aan de overheid via Mijn Toeslagen.

Veel gevraagd over Samenwonen

Ik ga samenwonen. Moet ik dit doorgeven aan jullie?

Algemeen

Nee, dat hoeft niet. Wel is het handig om door te geven als jullie later willen dat je partner ook op het huurcontract komt. Dit kan namelijk als jullie minimaal 2 jaar samen op hetzelfde adres wonen. Samenwonen kan wel gevolgen hebben voor de jaarlijkse huurverhoging en de huurtoeslag.

Ik ga samenwonen, we zijn niet getrouwd en hebben ook geen geregistreerd partnerschap. Ik wil dat mijn partner ook op het huurcontract komt. Kan dat?

Algemeen

De eerste twee jaar zien wij je partner als inwoner. Een inwoner kan geen enkele aanspraak op de woning maken en dus ook niet op het huurcontract komen. Na twee jaar kun je medehuurderschap aanvragen. We hebben hiervoor het volgende van je nodig: de naam van je partner de ingangsdatum (van het contract?) Jullie handtekeningen Stuur de volgende documenten mee: een uittreksel uit de BasisRegistratie Personen van de gemeente (BRP) van jou en je partner/medebewoner waaruit blijkt dat je minimaal 2 jaar op hetzelfde adres staat ingeschreven. een afschrift van gemeenschappelijke rekening en/of een afschrift gemeenschappelijke verzekering op inboedel en/of een kopie van het samenlevingscontract. Jij moet ons laten zien dat je al 2 jaar in het huis samenwoont en dat jullie van plan zijn om dit in de toekomst ook te blijven doen. Hoe meer bewijs je aanlevert, hoe beter wij jouw aanvraag kunnen beoordelen. Laatste inkomensverklaring en 4 op elkaar aansluitende loon- of uitkeringsstroken. Als je aanvraag door ons wordt goedgekeurd komt je partner ook op het huurcontract te staan. Dit betekent dat je partner vanaf dat moment ook dezelfde rechten en plichten heeft ten aanzien van het huurcontract. Als je al je documenten verzamelt hebt kun je dit zelf regelen via huurcontract aanpassen.

Ik ga samenwonen. Heeft dit gevolgen voor de hoogte van de huur?

Algemeen

Ja, dit kan gevolgen hebben voor je huur. Ook kan het gevolgen hebben voor een uitkering, als één van jullie die heeft. Vraag dit dus na bij je uitkeringsinstantie. Verder kan dit gevolgen hebben voor je toeslagen, zoals de huurtoeslag. Vraag dit dus ook op tijd na bij de Belastingdienst. Verder wordt het inkomen van je partner ook bij de jaarlijkse huurverhoging meegenomen. Deze kan daardoor dus anders uitvallen dan andere jaren.

Wanneer wordt er geen toestemming gegeven voor samenwoning?

Algemeen

Je krijgt geen toestemming wanneer:

  • Wij plannen hebben om je woning te slopen of te renoveren en je hiervoor moet verhuizen.
  • Er met onze toestemming al iemand bij je inwoont.

Vanaf wanneer kan ik een verzoek tot samenwonen indienen?

Algemeen

Een verzoek tot inwoning kan je al doen direct na ondertekening van je huurcontract. Hier zit dus geen wachttijd op.

Bij een verzoek tot inwoning kan degene die erbij komt wonen geen rechten op de woning uitoefenen.

Daarvoor moet je eerst medehuurder worden. Een verzoek tot medehuurderschap kan je na 2 jaar inwonen samen indienen.