Wonen in een VvE gebouw

Je huurt een appartement in een gebouw met meerdere eigenaren. Jouw appartement is van Woonwaarts. Sommige andere appartementen hebben een andere eigenaar. Of er zitten winkels op de begane grond van jouw gebouw die van een andere eigenaar zijn. Alle eigenaren samen vormen een Vereniging van Eigenaren (VvE) Dat is wettelijk verplicht.

De VvE regelt het beheer en onderhoud van het gebouw

De VvE regelt de gemeenschappelijke belangen van alle eigenaren in een gebouw. Ook is zij verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van het gebouw, de ruimtes die we samen gebruiken en de installaties. De VvE mag ook leefregels of een huishoudelijk reglement opstellen. Deze gelden ook voor jou als huurder.

Wil je meer weten over het wonen in een gebouw met een VvE?

Lees dan de folder 'Wonen in een gebouw met een VvE'

Modelreglementen van de akte van splitsing

Bij elk gebouw met een VvE hoort een modelreglement van de akte van splitsing. In de gebruikersverklaring die je samen met je huurcontract tekende, staat het jaartal van het modelreglement dat bij jouw gebouw hoort. Hieronder download je het juiste reglement.

Mail of bel ons als je vragen hebt

Vul het contactformulier in of bel ons via 024 382 01 00, op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Veel gevraagd over Wonen in een VvE complex

Wat is een Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een vereniging waar alle (apparatements)eigenaren automatisch en verplicht lid van zijn zodra ze een appartement in het gebouw kopen. Eigenlijk koopt elke eigenaar geen appartement, maar een appartementsrecht.

Dat betekent dat een eigenaar het exclusieve gebruiksrecht heeft van een appartement, ofwel het privégedeelte van het gebouw (de woning). Daarnaast is hij mede-eigenaar van het hele complex, en dus ook – samen met de andere eigenaars – verantwoordelijk voor het gebouw.

Hierin speelt de VvE een grote rol. Dit wordt vastgelegd in een zogenoemde splitsingsakte.

Huurders zijn nooit lid van een VvE, Woonwaarts is als eigenaar wel lid.

Waar is een Vereniging van Eigenaren (VvE) verantwoordelijk voor?

Algemeen

De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van het gebouw zelf. Ook zorgt de VvE ervoor dat er voor groot onderhoud wordt gespaard.

Kortweg is de VvE verantwoordelijk voor alles wat gemeenschappelijk is aan het gebouw, zoals het trappenhuis, de galerij, het dak en installaties.

Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de verzekeringen van het gebouw.

Ze zorgt er ook voor dat alle eigenaren en gebruikers (dat zijn vaak huurders) zich houden aan de regels die in de splitsingsakte, het splitsingsreglement en eventueel het huishoudelijk reglement staan. Dit kan per VvE wel wat verschillen.

Wie vertegenwoordigt de huurders in een woongebouw met een Vereniging van Eigenaren?

Algemeen

De huurders worden vertegenwoordigd door de eigenaar van de woning. In dit geval Woonwaarts.

Waar meld ik een reparatie aan een gezamenlijke ruimte in mijn woongebouw?

Algemeen

Als huurder kan je een reparatieverzoek indienen bij de eigenaar van de woning. In dit geval Woonwaarts. Dit doe je via reparatieverzoeken.

Wat staat er in een huishoudelijk reglement van een Vereniging van eigenaren?

Algemeen

Het is een aanvulling op de regels die in de wet en het splitsingsreglement staan. Denk hierbij aan afspraken over geluidsoverlast, vloerbedekking, zonwering/screens, huisdieren en vervuiling.

Wie stelt het huishoudelijk reglement op bij een woongebouw waar een Vereniging van Eigenaren actief is?

Algemeen

Als er een huishoudelijk reglement (HR) wordt opgesteld neemt het bestuur van de VvE hier meestal de leiding in. Een HR kan alleen worden vastgesteld met goedkeuring van de vergadering van eigenaren.

Ik wil graag contact met het bestuur van de Vereniging van Eigenaren in mijn woongebouw. Waar vind ik de contactgegevens?

Algemeen

Als huurder kun je alle zaken die met de VvE te maken hebben bespreken met Woonwaarts. Als het nodig is nemen wij voor jou contact op met het bestuur.

Ik ben het niet eens met de regels van de Vereniging van Eigenaren in mijn woongebouw. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Je kan hiervoor contact opnemen met de medewerkers binnen Woonwaarts die over de VvE gaan en contacten onderhouden met het bestuur van de VvE. Zij zullen met je kijken of er iets mogelijk is.

Je kan contact met ze opnemen via contactformulier.

Ik wil extra sleutels bestellen, maar woon in een complex waar een VVE op zit. Hoe kan ik de extra sleutels bestellen?

Algemeen

Voor sleutels van de algemene toegangsdeuren kan je een verzoek indienen bij via reparatieverzoeken. Hier zijn kosten aan verbonden, deze verschillen per gebouw. Meer informatie ontvang ja na de aanvraag.

Ik woon in een appartement in een gebouw met een VvE. Waar kan ik mijn reparaties doorgeven?

Algemeen

Alle reparaties die je hebt kun je doorgeven aan Woonwaarts. Wij zoeken dan uit of wij het moeten repareren of dat de VVE ervoor moet zorgen dat het gerepareerd wordt.  
 

Wat repareert de VvE en wat repareren jullie?

Algemeen

De VvE zorgt ervoor dat bijna alles buiten jouw appartement gerepareerd wordt. Dit betekent dus bijvoorbeeld ook op de algemene gangen, in de centrale toegang en aan de gevel.  


Woonwaarts repareert bijna alles in jouw woning.  
 
Wat er wel of niet door de VVE gerepareerd wordt kan verschillen per VVE.  

Ik heb een reparatie gemeld van iets wat er stuk is buiten mijn appartement. Het duurt heel lang voor dit gerepareerd is. Waarom doen jullie hier niks aan?

Algemeen

Als je in een appartement woont in een gebouw met een VvE dan wordt bijna alles buiten jouw woning gerepareerd door de VvE. De VvE zorgt dan dat er een aannemer komt. 
 
Woonwaarts kan bij de VvE vragen wat de status van de reparaties is. Woonwaarts is geen contactpersoon voor de aannemer, dat is de VvE. Als het erg lang duurt voor de reparatie uitgevoerd wordt, dan horen we dit graag.

Neem dan zeker contact met ons op via het contactformulier. Wij gaan dan ons best doen om de reparatie sneller te laten verlopen.