Aan de Beatrixstraat in de Oranjebuurt plaatsten we donderdag 16 februari vier kleine woningen voor starters. Het gaat om flexwoningen. Dit zijn kleine verplaatsbare woningen, bedoeld voor mensen die snel een huis nodig hebben. Zij huren de woning tijdelijk. Het plaatsen van flexwoningen is een goede manier om snel bij te dragen aan betaalbare woningen. Ze komen in delen op de locatie aan. De woningen zijn na plaatsing binnen een maand klaar om verhuurd te worden.

Extra kansen voor starters uit de buurt

De woningen zijn voor mensen van 23 tot en met 27 jaar. Interim directeur-bestuurder Antoine Pekel: "Starters uit de Oranjebuurt die voldoen aan de voorwaarden, krijgen voorrang. Zo hebben ze kans op een goede woning in hun eigen buurt. En is er een mix aan woningen in de wijk. Dit draagt bij aan een sociaal duurzame buurt. " We schreven hiervoor alle bewoners van de Oranjebuurt aan. Starters krijgen een tijdelijk huurcontract van vijf jaar. Zij houden hun opgebouwde meettijd bij Entree. Zo hebben ze meer kansen om na vijf jaar zelf een andere woning te vinden. De netto huurprijs van de woningen is € 647,00 per maand.

De woningen zijn ongeveer 50m2, hebben twee slaapkamers en zijn gasloos

Op het dak komen zonnepanelen. De woningen voldoen aan alle eisen van het Bouwbesluit die ook voor permanente nieuwe woningen gelden en hebben dus een goede kwaliteit. Elke woning heeft een begane grond en een verdieping, een kleine voortuin en achtertuin en een eigen buitenberging. Bewoners parkeren op het terrein zelf. Achter de woningen komen zes parkeerplaatsen.

Snelle manier om betaalbare woningen te bouwen

Antoine: "In Druten is veel vraag naar kleinere woningen voor 1 tot 2 personen. Naast dat we op verschillende plekken nieuwe woningen gaan bouwen, is het neerzetten van flexwoningen een van de manieren om snel bij te dragen aan betaalbare woningen. Projecten die we nu ontwikkelen, zijn pas over een tot twee jaar klaar. Deze woningen worden in een dag geplaatst en zijn binnen een maand klaar om verhuurd te worden." Antoine vervolgt: "Doordat de woningen verplaatsbaar zijn, blijven we ook flexibel om de locatie in de Beatrixstraat in de toekomst nog op een andere manier in te vullen. Het terrein lag al even braak en dit is een goede oplossing om ons niet te lang vast te leggen en wel een bijdrage voor de buurt te leveren. We denken er nu aan de woningen ongeveer tien jaar te laten staan."

Extra toevoeging van ongeveer 50 flexwoningen

We willen in de gemeente Druten tot 2030 ruim 200 woningen bouwen. Om snel extra woningen te bouwen, willen we, naast reguliere woningbouw, nog ongeveer 50 flexwoningen plaatsen. Antoine: "Samen met de gemeente zoeken we naar een geschikte locatie hiervoor, waarbij we goed kijken of de woningen bijdragen aan een goede mix van mensen en woningen in een buurt." Dit soort woningen zijn vooral bedoeld voor starters zoals hier in de Oranjebuurt en ook voor mensen die snel een woning nodig hebben en mensen met een verblijfsvergunning.